Ciorba de burta

Foto - Ciorba de burta
Complexitate: complex Timp de preparare: 180 minute
5.00 5 3 voturi / pareri

Ingrediente:

1/2 kg burta curatata si apoi cantarita 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, ceapa) 6-7 catei de usturoi o lamaie un galbenus 100 ml smantana sau iaurt leustean sare piper

Mod de preparare:

Pentru ciorba se intrebuinteaza stomacul de vaca sau de vitel mai mare. Se curata bine de toata grasimea de pe partea exterioara si se freaca cu sare si ceapa taiata felii ca sa-i dispara mirosul specific. Stomacul se spala in mai multe ape caldute, apoi se pune in apa rece impreuna cu o lingurita de bicarbonat care va neutraliza acidul clorhidric; se lasa pana a 2-a zi, cand se va lempezi din nou. Stomacul, astfel curatat, se pune la fiert cu 3 l de apa rece si o lingurita de sare. Fierbe in cca. 3-4 ore, fiind format din musculatura tare. Dupa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiate in sferturi, fierbandu-se in continuare acoperite, pana cand se inmoaie bine 'burta'. In oala sub presiune, fierbe circa 2 ore. Burta se pune in oala impreuna cu zarzavatul in 2 l de apa cu o lingurita de sare. Se fierbe, la foc mic, ca si supa de carne, calculand timpul de fierbere numai de cand au inceput sa iasa primii vapori prin ventil. Cand burta este fiarta se pune oala intr-un vas cu apa rece ca sa se poata scoate capacul, dupa care continutul se desarta in alta oala. Burta fiarta sescoate din supa si se taie in fasii de 1/2 cm, iar acestea in bucati de 3-4 cm lungime. Bucatile se pun in supa strecurata, completand daca este nevoie cu apa. Se lasa sa mai fiarba pana da in clocot, apoi se ia de pe foc, se sareaza, se acreste cu zeama de lamaie sau cu suc de lamaie, otet sau cu bors, cu care se fierbe neaparat 5 minute ca sa se distruga fermentii. Se drege fierbinte dupa metodele stiute, se aromeaza cu usturoi tocat, leustean si se pun cateva bucatele de unt sau 2 linguri de untdelemn, pentru aspect. Ciorba de burta se poate pregati si cu zarzavatul lasat in ea. In acest caz, burta bine spalata se pune la fiert in 2 l apa rece, impreuna cu 1/2 de lingurita de sare. Zarzavatul si ceapa rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc cu 2-3 linguri de untdelemn, 2 minute; dupa ce a fiert burta circa 2 ore, se pune si zarzavatul, ca sa fiarba impreuna, pana cand se inmoaie bine toate. Daca burta se fierbe in oala sub presiune, zarzavatul calit se pune sa fiarba impreuna cu burta de la inceput. Se scoate apoi burta, se taie, cum s-a aratat si ciorba se finiseaza la fel, dupa gust.

Parerile utilizatorilor

Retete asemanatoare

  • Tuslama

    Tuslama

    Burta de vita se spala bine si se scurge de apa, la fel procedam si cu muschiul de vita. Transam carnea si burta de ... (mai mult)

    Citeste
  • Toba de casa

    Toba de casa

    Carnea de porc pentru toba va fi repezentata de urechi, picioare, sorici si limba. Toate acestea se curata bine si se ... (mai mult)

    Citeste
  • Ciorba de porc cu smantana

    Ciorba de porc cu smantana

    Mai intai pregatim o oala cu apa, pe care o punem pe foc. Costita de porc se portioneaza si se spala bine. Dupa ce ... (mai mult)

    Citeste
  • Ciorba de ciocanele

    Ciorba de ciocanele

    Carnea de porc se spala bine, apoi se portioneaza si se pune in oala de ciorba, peste carne se toarna cam 5 l de apa si ... (mai mult)

    Citeste
  • Ciorba de peste

    Ciorba de peste

    Pestele se curata bine si se portioneaza. Intr-o oala mai mare, punem ceapa tocata si calim 3 minute, cu putin ulei, ... (mai mult)

    Citeste
  • Ciorba de cartofi cu carnati

    Ciorba de cartofi cu carnati

    Mai intai, legumele se curata, se spala si se toaca marunt, cartofii se taie in cubulete, iar carnatii in rondele. Se ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))