Info Culinar

Afine

Foto - Afine
Publicat joi, 23 octombrie 2014, 09:50
Afine 5.00 5 1 vot / pareri

Cu arome care variaza de la usor dulce in cazul celor cultivate; si picante sau acrisoare in cazul celor salbatice, afinele sunt pline de elemente nutritive, ce pe langa savoare ofera si beneficii asupra sanatatii. Afinele sunt fructele unui arbust ce apartine familei Ericacee, au forma unui bob rotund, in culori ce variaza de la albastru inchis, la nuante de maro, sau violet-negru. Sezonul afinelor este cuprins in perioada mai-octombrie cand sunt recoltate si transportate catre toate centrele de comercializare, sau de procesare a fructelor.

Din punct de vedete nutritiv, afinele sunt foarte sarace in calorii, 100 g de afine oferind doar 57 de calorii, dar sunt extrem de bogate in minerale, vitamine si antioxidanti regasiti in pigmentul lor inchis. Se stie ca afinele sunt printre fructele cele mai bogate in antioxidanti, valoarea lor variind in functie de prezenta flavonoizilor, precum carotenul sau luteina, consumul lor ajutand la prevenirea imbatranirii celulelor si a aparitiei ridurilor, dar protejeaza si impotriva cancerului, a bolilor degenerative sau infectii.

Acidul clorogenic din fructe ajuta la scaderea nivelului glucozei din sange, tinand sub control diabetul zaharat, dar ca si celelalte fructe de padure, afinele abunda in viaminele A, B, C si E, binecunoscute pentu efectul lor de crestere a imunitarii si a refacerii celulelor, dar mai contin substane numite niacina, riboflavina, acid pantotenic si acid folic, cu valente de co-factori sprijinind organismul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele, si grasimile. Cu depozite de potasiu, mangan, fier si zinc, afinele pot imbunatati ritmul cardiac, nivelul tensiunii arteriale si producerea de celule rosii in sange.

Fiind dulci si zemoase, ele sunt cel mai bine consumate in stare proaspata dupa spalare in apa rece, dar pot fi pastrate in congelator, putand fi utilizate in diverse bauturi sau la prepararea dulciurilor si prajiturilor. Un alt mod de pastrare a afinelor il constituie confierea lor, sau conservarea in forma de sucuri, jeleuri sau dulceturi. De retinut este ca pigmentii din continutul lor pateaza atat pielea, dar si tesaturile, petele de afine fiind unele dintre cele mai greu de indepartat pete, asa ca atentie sporita, atunci cand consumati aceste minunate fructe.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Nu sunt articole asemanatoare!

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))