Articole

Tonul si calitatile sale

Foto - Tonul si calitatile sale
Publicat marti, 23 septembrie 2014, 12:00
Tonul si calitatile sale 5.00 5 1 vot / pareri

Tonul a fost apreciat inca din antichitate, cand era consumat fie in saramura sau afumat, peste mare, migrator din familia Scombridae, tonul se regaseste in apele sarate ale Marii Mediteraneene si Oceanul Atlantic. Este un pradator formidabil, ce migreaza in bancuri restranse numeric, in cautare de prada, ce consta in sardine, macrou, hering sau ansoa. Traind in medie 15 ani, poate avea dimensiui ce incep de la 1 metru lungime, in cazul tonului alb si pana la 4 metrii, in cazul tonului rosu, iar greutatea sa variaza de la 100 de kg, pana la 800 de kg. Tonul este un peste gras, avand un procent ridicat de grasimi, aproximativ 13 %, reprezentand o valoare calorica de 90 sau 100 de calorii la 100 de grame de carne de ton, dar in comparatie cu somonul, ce contine aproximativ o cantitate dubla de grasimi, se poate afirma ca este totusi un peste relativ, slab.

Carnea de ton este cea mai buna sursa naturala de vitamine liposolubile care se dizolva in grasimi, in special vitaminele A si D. Pentru proteinele si vitaminele sale, tonul este un aliment foarte potrivit in timpul copilariei si adolescentei, dar ar trebui sa fie consumat in toate etapele vietii, deoarece grasimile sale nu sunt daunatoare, ci dimpotriva, ele ajuta la mentinerea colesterolului.

In acelasi timp el constituie o sursa esentiala de proteine de inalta calitate. Acesta ofera aminoacizi numiti "esentiali", deosebit de necesari pentru crestere, dar si o cantitate semnificativa de vitamina PP, contribuind la buna functionare a sistemului nervos. Cu un continut ridicat de fier, precum si magneziu si calciu, tonul, in regimul alimentar ofera toate substantele nutritive esentiale care lipsesc, de multe ori, din organismul nostru.

Nu este de mirare deci, ca tonul se regaseste in tot felul de retete culinare, intr-u cat are o carne delicioasa si aromata, dar are si foarte putine oase, ceea ce il face foarte usor de utilizat. Astfel, cele mai renumite meniuri ce contin ton sunt cele specific italiene, provensale si basce, aceasta fiind zona care a facut cunoscuta "marmitako" - tocana de ton intr-o caserola lut, sau burta de ton - carne cu ardei verde si sunca cubulete. In gastronomia tahitiana, se foloseste ca si preparat exotic, cu lapte de cocos, adaugat in salate de legume, de fructe sau paste.

Cele mai raspandite sunt insa, conservele de ton, in saramura, ulei, rosii, sos, bucati sau maruntit, tonul la conserva este consumat in tot felul de salate, retete de legume umplute, aperitive sau de ce nu, placinte gustoase. In orice forma ar fi consumat este important de retinut ca pestele ton este un peste extrem de sanatos, continand acizii grasi, celebrii acizi omega 3 prezenti in principal in pestele gras, acestia joaca un rol important in prevenirea bolilor de inima sau dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))