Articole

Cei mai iuti ardei din lume

Foto - Cei mai iuti ardei din lume
Publicat luni, 20 ianuarie 2014, 13:30
Cei mai iuti ardei din lume 5.00 5 1 vot / pareri

Ardeiul, cel mai folosit condiment din lume s-a raspandit cu o viteza fara precedent in intreaga lume si adoptat de diverse culturi, inca din secolul al 16-lea. Avandu-si originile in America de Sud, regasindu-se mai intai in tari precum Bolivia, Peru sau Ecuador, ardeiul iute sau chili, asa cum este recunoscut in intreaga lume a reusit sa devina dintr-un fruct specific junglei din America latina si utilizat de azteci, mayasi sau incasi, in tratamente sau pregatirea hranei, odata cu ajungerea lui Cristofor Columb in taramurile hispanice, ingredient universal. Astfel, extinzandu-se in toate zonele lumii, ardeiul iute a inceput sa fie cultivat pe zone tot mai extinse si in variante tot mai diversificate, existand astazi un numar impresionant de soiuri de ardei, cu arome si forme care sa impace toate preferintele in materie de gust picant. Iata o lista de soiuri de ardei iute ce sunt in topul celor mai picante din randul lor:

1. Mirasol Chili, numele inseamna "a se uita la soare", in limba spaniola si descrie modul in care acesti ardei cresc pe planta. Sunt cunoscuti sub numele de Guajillo in stare uscata, care reprezinta unul dintre principalele soiuri de ardei iute utilizate in sosuri traditionale hispanice. Mirasol variaza in dimensiune si aspect, dar este foarte des regasit in forma conica, de 4-5 cm lungime, de culoare rosie. Este perfect pentru carne de pui, peste, cartofi, sau feluri de mancare din carne de porc, in sosuri picante, foarte frecvente in gastronomia peruviana.

2. Eye Bird Chili, originar din Cambodgia, Vietnam, Thailanda, Filipine, acesti ardei pot fi regasiti, acum, peste tot în lume. Au aceasta denumire datorita formei lor mici, rotunde, dar si pentru ca acest soi s-a raspandit prin intermediul pasarilor ce il consumau si care nu erau afectate de gustul lor picant. Sunt specifici gastronomiei thailandeze, sau cambogiene, fiind deseori adaugati in mancaruri precum supe, paste sau sosuri, dar au fost folositi si ca remediu natural pentru artrite, reumatism sau dureri dentare.

3. Madame Jeanette, numit dupa o celebra prostituata braziliana, Madame Jeanette are forma unui ardei gras, dar o iuteala intensa. De culoare rosie sau galbena, ardeii Madame Jeanette provin din Surinam, America de Sud, uscati si pisati fin, fiind regasiti chiar sub numele de Surinam rosu sau galben, in functie de culoare lor si este foarte iute.

4. Carolina Cayenne, soi de culoare rosu inchis, Carolina de Cayenne este ridat, cu o piele subtire, dar foarte iute. Originar din America Centrala, s-a raspandit si s-a diversificat in culturile dezvoltate in aceasta zona. Acest tip de ardei este considerat unul dintre cele mai rezistente soiuri de chili.

5. Scotch Bonnet este printre cele mai tari soiuri de ardeii iute din lume. De culoare rosie sau galbena, ardeii Bonnet sunt specifici bucatariei haitiene sau caymaniane, imbinand o aroma puternica iute, cu rosii chery si mere.

6. Chocolate 7 pot, specific Venezuelei, acest tip de ardei imbina o aroma de fructe, dulce si cu gust de nuca, insa este unul dintre acei ardei ce provoaca sudoare instantanee, imediat ce este gustat.

7. Trinidad Moruga Scorpion, sau ardeiul considerat a fi cel mai iute, din intreaga lume, este un soi extrem de apreciat, regasit in regiunea Moruga de Trinidad Tabago, din culturile de aici se obtin sosurile cele mai picante. Exista sute de tipuri sau soiuri de ardei iute, care variaza in dimensiune, forma, culoare, aroma si mai ales "iuteala". Aceste fructe carnoase pline de seminte in interiorul lor au capatat notorietate atat in stare naturala, dar si uscate si transformate in pulbere "arzatoare" sub binecunoscuta denumiere de chili.

Ardeiul iute este deci folosit in intreaga lume, ca aliment si condiment, dar venerat si pentru calitatile lui medicinale. Nu e de mirare ca ardeiul iute poate urmari istoria oamenilor din America Centrala si de Sud, regiuni ale caror bucatarii sunt renumite pentru aromele lor calde si picante. Ardeiul iute este acum cultivat pe toate continentele, cu toate acestea, China, Turcia, Nigeria, Spania si Mexic sunt printre cei mai mari producatori comerciali.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

  • Bucatara thailandeza

    Bucatara thailandeza

    Bucataria thailandeza este una dintre cele mai sanatoase mancaruri pe care le putem servi. De fapt, mai multe feluri de ... (mai mult)

    Citeste
  • Condimente asiatice

    Condimente asiatice

    Aromele asiatice sunt puternice, unice si exotice, multe ierburi si condimente sunt foarte diferite de cele cultivate in... (mai mult)

    Citeste
  • Tonul si calitatile sale

    Tonul si calitatile sale

    Tonul a fost apreciat inca din antichitate, cand era consumat fie in saramura sau afumat, peste mare, migrator din ... (mai mult)

    Citeste
  • Dieta cu supa de varza

    Dieta cu supa de varza

    Dintre multiplele diete consacrate si incercate de majoritatea celor ce doresc sa piarda in greutate, face parte si ... (mai mult)

    Citeste
  • Cele mai bune 10 restaurante din lume

    Cele mai bune 10 restaurante din lume

    Primul restaurant pe lista este Masa din New York, unde un meniu variaza intre 350-450 de euro! Restaurantul este situat... (mai mult)

    Citeste
  • Cele mai consumate dulciuri din lume

    Cele mai consumate dulciuri din lume

    In ciuda recesiunii, consumul de bomboane la nivel mondial este in crestere. In multe tari dezvoltate industria trebuie ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))