Info Culinar
Beneficiile consumului de pepene
Pepenele este fructul ce are un continut extrem de ridicat de apa, aproximativ 92%, oferind miezului o textura suculenta ce o data gustat nu numai ca incanta simturile, dar potoleste si setea. Membru al familiei Cucurbitacee, pepenele verde este inrudit cu pepenele galben, dovleacul si castravetele. Pepenii pot fi de forme diferite fie rotunde, alungite, sau de forma sferica si sunt dotate cu crusta verde groasa ce protejeaza miezul dulce si delicios existand in lume nu mai putin de 1000 de soiuri ce apartin familiei Citrullis lanatus. Miezul sau zemos variaza in culori de la rosu, roz, portocaliu, galben, tente de verde sau alb, gustul lor diferind in intensitate si aroma.
La nivel global, China este de departe cea mai mare producatoare de pepene si reprezinta mai mult de jumatate din productia mondiala, iar tarile din Uniunea Europeana sunt urmatorii cei mai mari producatori de pepene, dar fiecare dintre acestea produce mai puțin de 5% din totalul mondial.
Beneficiile pentru sanatate ale pepenelui se adreseaza prevenirii afectiunilor renale, hipertensiune arteriala, prevenirea cancerului, diabetului zaharat, boli de inima, accident vascular cerebral, degenerescenta maculara si impotenta. Lista lunga a efectelor benefice sunt in principal derivate din substantele nutritive unice, vitamine, minerale, si compușii sai organici pepenele abundand in vitamina C, calciu, magneziu, fibre, proteine, si o cantitate foarte mare de potasiu. Pe langa acestea mai contin vitamina A, vitamina B6, niacina, tiamina, si o mare varietate de carotenoizi si fitonutrienti. Toate aceste elemente nutritive fac din consumul de pepene un mod atat de usor pentru prevenirea bolilor renale, a problemelor digestive, regleaza temperatura corpului, ajuta la imbunatatirea aspectului tenului, prevenind aparita ridurilor, hidrateaza tesuturile si hraneste pielea. Lista poate continua, sunt atat de multe valente atribuite acestui fruct incat ii confera un statut privilegiat printre preferintele celor ce iubesc fructele.
Consumul de pepene inspira la tot mai multe retete, combinatii sau alaturari ale pepenelui cu ingrediente inedite. In tarile asiatice, semintele de pepene verde prajite sunt fie condimentate si mancate ca o gustare, dar sunt folosite si lar prepararea painii. Coaja de pepene verde poate fi marinata, murata, sau confiata, iar miezul de pepene verde amestecat cu ceapa rosie taiata in felii subtiri, sare si piper negru face o salata de vara delicioasa. Miezul de pepene este un minunat adaos in salata de fructe, reprezinta un ingredinet principal pentru inghetate, dulceturi, jeleuri, bauturi sau produse de cofetarie.
Parerile utilizatorilor
Articole asemanatoare
-
Beneficiile consumului de avocado
Avocado este originar din zonele columbiene, fiind folosit drept aliment de baza de catre mayasi, iar in ... (mai mult)
Citeste -
Beneficiile consumului de dovleac
Dovleacul este, probabil, cea mai mare leguma, apartine familiei Cucurbitaceae si este originar din America Centrala, ... (mai mult)
Citeste -
Importanta ceaiului
Ceaiul este unul dintre darurile pe care natura ni l-a oferit, si are o multime de valori si o importanta medicala ... (mai mult)
Citeste -
Totul despre condimente
Necesare pentru a da gust, aroma la felurile de mancare, condimentele sunt ingredientele valoroase pentru preparate din ... (mai mult)
Citeste -
Ce este Wasabi
Wasabi este o planta din familia verzei, de la care se foloseste radacina. Cel mai bun wasabi creste mare in munti, in ... (mai mult)
Citeste -
Fructe si legume cu vitamina C
Vitamina C este cea mai importanta si naturala vitamina ce contine cei mai importanti nutrienti. De la prevenirea ... (mai mult)
Citeste