Articole
Regimuri vegetariene
Daca in mod normal majoritatea dintre noi consuma de regula orice tip de hrana, atat de origine animala cat si vegetala, imbinandu-le in cele mai diversificate moduri, in cele mai sofisticate preparate si in cele mai pretentioase gusturi, nu trebuie neglijat numarul tot mai mare de oameni ce aleg sa excluda din regimul lor, alimentele de origine animala. Sub rezerva respectarii unor serii de reguli in cadrul unei diete vegetariene, acest tip de regim nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea celor ce il adopta, ba mai mult poate aduce un aport in sanatatea multora.
Daca initial, acest tip de regim alimentar a pornit ca o varianta terapeutica pentru acele persoane care sufereau de anumite boli ale sistemului digestiv sau ale ficatului, dieta vegetariana ajutand la eliminarea toxinelor reziduale din organism, cu timpul vegetarianismul a fost adoptat ca si stil de viata. Astfel au fost dezvoltate tot mai multe studii si chiar industrii ce ofereau suport informational referitor la regulile de urmat, la alimentele cele mai hranitoare, la variante de produse ce pot inlocui carnea si derivatele animale, precum ouale sau laptele.
Exista in prezent, o serie intreaga de regimuri alimentare vegetariene, in functie de alimentele de origine animala ce sunt excluse. In general, dietele vegetariene pot fi impartite in 5 mari categorii:
Dieta oualactovegetariana, aceasta presupune a nu consuma carne de nici un fel, dar se pot consuma derivatele de origine animala adica lapte si derivate din lapte si oua.
Dieta lactovegetariana in care este permis doar consumul de lapte si a produselor pe baza de lapte, pe langa alimentele de origine vegetala.
Dieta ovovegetariana in care este permis consumul de oua, dar nu se mai pot consuma produse lactate.
Dieta pescovegetariana aceasta dieta perimte consumul de peste, dar si lapte si oua.
Dieta vegetariana este dieta clasica, in care nu se consuma produse sau subproduse de origine animala, ci se bazeaza doar pe fructe, legume si cereale. Cea mai noua varianta a dietei vegetariene este dieta vegana. Aceasta are drept principiu, eliminarea totala a tot ce poate insemna produse de origine animala, de la alimente, pana la imbracaminte sau cosmentice. Dieta este recunoscuta, mai mult ca pe un protest, un refuz de a mai exploata animalele, invocand aici motive de rang etic, sau chiar convingeri religioase.
Un vegan adevarat exclude din viata sa preparatele sau semipreparatele de origine animala, nu va consuma produse ce contin ingrediente sau aditivi de origine animala, la fel de atent va fi si cu imbracamintea pe care o poarta, dar se extinde atentia unui vegan si asupra cosmeticelor ce contin ingrediente de origine animala, sau asupra produselor ce au fost testate pe animale.
In ultimele decenii, tot mai multi oameni aleg un astfel de regim, fie pe considerente ce tin de convingeri religioase sau etice, fie ca tin de studiile tot mai numeroase care atentioneaza asupra riscurilor consumului de carne si de lapte. Astfel, multi dintre ei spun, insa fara dovezi stiintifice ca laptele este responsabil pentru multe boli precum cancerul, desi medicii sunt de parere ca laptele este esential pentru dezvoltarea oaselor si muschilor. Se pare ca cei mai multi vegetarienii au adesea aportul de vitamine si minerale sub nivelurile nutritionale recomandate, uneori cu consecinte asupra sanatatii, prezentand carente de fier, calciu, zinc, vitamina D, vitamina B12 si unii aminoacizi esentiali pe care doar produsele de origine animala le ofera.
In concluzie o dieta vegetariana, daca este atent echilibrata nu poate provoca rau pentru sanatate, insa trebuie evitate deficientele. Vegetarian, vegan ori adeptul unui regim normal alimentar, in oricare din aceste grupuri ne-am incadra, important este ca regimul sa nu fie o constrangere, o varianta impusa, ci sa reprezinte un mod voit, natural de a ne hrani organismul, fara a ne lasa influentati de tendinte, ci alegand varianta optima pentru fiecare dintre noi.