Articole

Branza cu mucegai

Foto - Branza cu mucegai
Publicat luni, 7 iulie 2014, 12:30
Branza cu mucegai 5.00 5 1 vot / pareri

Franta are reputatia de a fi tara producatoare de branza, cele 400 de tipuri existente ofera o selectie larga, disponibila pofticiosilor cu gusturi care mai de care mai rafinate. Si desi nu este una dintre branzeturile ce ar putea fi consumata, in caz ca doriti sa slabiti, continutul ei de grasimi fiind unul peste medie, branza cu mucegai ramane una dintre cele mai exclusiviste categorii de branzeturi. In cest caz, branza si mucegaiul sunt strans legate in obtinerea produsului finit, mucegaiul fiind cel care asigura aroma tipica si distincta, determinand aparitia asa numitei branza albastra sau branza cu mucegai alb.

Trebuie spus ca mucegaiurile folosite la productia de branzeturi nu sunt orice tip de cultura de mucegai. Ele fac parte din familia de mucegaiuri nobile care matureaza branza rezultand branzeturile fine. "Blues" este numele generic pentru florile de mucegai regasite in interiorul "branzei de marmura" ce este colorata cu vene fine albastrui sau verzi. Aceasta branza cu mucegai intern este fabricata in acelasi mod ca alte branzeturi, dar cu specificitate: dupa turnarea laptelui in recipientele de coagulare, se inoculeaza ciupercile din familia penicilinei, celebrul antibiotic care a revolutionat medicina. Aceasta ciuperca se numeste Penicillium Roquefort, ea fiind cea care da culoarea albastruie branzei. Este interesant cum acest tip de mucegai se dezvolta din interior catre exteriorul branzei, el fiind dependent de oxigen. In acest sens, producatorii introduc ace largi, goale prin intermediul carora patrunde aerul in bucatile de branza si astfel mucegaiul prolifereaza, acest proces numindu-se quilting.

Branzeturile cu mucegai albastru sunt de regula cele semi-tari, precum si branzeturile moi, ca exemplu sunt foarte cunoscute cele italiene, Gorgonzola, sau cele franceze Saint Agur si Roquefort. Pe langa acestea, se regasesc si branzeturi cu mucegai alb, acesta dezvoltandu-se la exteriorul branzei, formand o crusta deasupra branzei, aici sunt recunoscute sortimentele moi Camembert sau Brie.

Termignon este un alt proces de inoculare a mucegaiului, dar intr-o maniera mai naturala. Astfel, vacile sau caprele al caror lapte va fi folosit pentru prepararea branzeturilor, vor consuma in perioada iunie-septembrie, perioada de vara, hrana insamantata cu aceste ciuperci, urmand ca odata ingerate, acestea sa treaca direct in laptele produs si astfel, branza va fi innobilata cu mucegai, in mod natural si spontan.

In orice mod ar fi produsa, branza cu mucegai este parte a gastronomiei de lux, o marca a rafinamentului si bunului gust, fiind cunoscuta in intreaga lume.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))