Articole

Flori comestibile

Foto - Flori comestibile
Publicat marti, 17 iunie 2014, 10:30
Flori comestibile 5.00 5 1 vot / pareri

De-a luncul timpului, omul a invatat sa manance aproape orice, iar florile nu au facut excepie. Unele dintre acestea exista de mult in dieta noastra si nici nu realizam. De exmplu anghinarele, conopida, broccoli, cuisoare sau sofran sunt utilizate atat de frecvent incat nu ne mai gandim, ca, de fapt consumam flori, pe post de pranz sau cina.

Lista de flori comestibile este enorma, daca pornim de la florile de dovleac sau trandafirii, acestea fiind cele mai cunoscute, pana la magnolie, hibiscus, nalba, lalea, maghiran sau violeta. Cu toate acestea, trebuie sa se tina cont de faptul ca nu toate florile sunt comestibile, iar cele de la un florarie, de exemplu pot contine pesticide. Prin urmare, este recomandabil sa se consume flori usor de identificat si care provin din locuri sigure.

Daca privim inapoi, cu secole in urma, putem vedea ca utilizarea florilor de cultura in bucatarie era specifica si in Imperiul Roman, in cultura greaca sau hindusa. Florile aveau pe langa un gust si o aroma placuta si o eleganta pe care o ofereau meniurilor in care erau utilizate, din sucul lor rezultand vinuri si bauturi imbietoare. In zilele noastre florile comestibile fac parte din meniurile zilnice al restaurantelor, surprinzand prin culoare, gust si arome, stimuland simturile celor ce le degusta. Salate din petale de crizantema, magnolie sau iasomie merg excelent ca si garnitura pentru peste si carne de pasare. Exemple de flori delicioase:

Trandafirii ofera o aroma unica, dar si frumusete si gust, dulceata lor facandu-i un ingredient preferat de majoritatea bucatarilor. Florile lor pot fi folosite la salate de fructe, dar si in sosuri pentru diferite fripturi sau dulciuri.

Menta este de asemena foarte cunoscuta pentru aroma sa puternica si pentru gustul placut pe care il da sosurilor.

Condurul doamnei, una dintre cele mai utilizate din cele mai vechi timpuri datorita aromei sale usor picanta este folosit in salate si se combina bine cu patrunjel, tarhon si arpagic.

Lavanda este foarte versatila si poate fi adaugata la fripturi de iepure, carne de pui si orez, dar si in bomboane si inghetata.

Galbenelele au fost extrem de apreciate in antichitate pentru calitatile sale comestibile din India, Grecia si unele tari arabe. Pentru gust usor amar, au fost folosite impreuna cu frunzele sale la supe si bauturi.

Garoafe roz (Dianthus), petalele sale colorate in culori diferite sunt folosite in salate de fructe si se combina bine cu smantana, formand un sos delicios.

Musetelul (Matricaria) este o planta cunoscuta inca din antichitate ca un medicament, in prezent existand plantatii mari de aceasta, in scopul de a exporta flori uscate pentru obtinerea de uleiuri esentiale. Petale sunt folosite in salate dulci sau sarate, dar si pentru bine cunoscutul ceai.

Trifoiul se utilizeaza ca atare, in salate sau pot fi gatite in sosuri, consumul de trifoi este recomandat a fi destul de moderat, dand senzatia de balonare a stomacului.

Barba-caprei (Tragopogon) cunoscuta de gurmanzi, radacinile ei avand gust de stridii, petalele ei merg foarte bine in salatele dulci sau sarate.

Laleaua (Tulipa) bulbii sunt perfect comestibili, iar petalele sunt folosite crude in salate, sau umplute cu ton si cartofi fierti.

Floarea de dovleac, cu un gust delicat si dulce, sunt cele mai comune in bucataria diferitelor tari, cum ar fi Italia si Mexic, unde este folosit in tamales, raviolli, supe si clatite.

Crizantema (Dendranthema) este bine cunoscuta ca planta de gradina si ca flori taiate. Petalele de crizantema sunt consumate crude in salate.

Wild Rose (Rosa canina) sau maces este folosit pentru a face gemuri si siropuri, petalele de flori se caramelizeaza si se adauga la salate si prajituri, tocmai pentru aroma lor delicata .

Violetele sunt folosite ca un ceai digestiv, dar si ingredient cu aroma usoara in deserturi, salate si ca o umplutura pentru omlete. Crude sau fierte, frunzele sunt adesea folosite pentru a ingrosa supele.

Blossoms sau floare de portocal este utilizat in patiseri si cofetarii, pentru aroma sa parfumata, ce se potriveste perfect in sortimente fine de bomboane si ciocolata, dar se foloseste si la producerea renumitei apa de portocal.

Gatitul cu flori, asa cum am vazut nu este deloc un fapt nou, desi unii o atribuie gatitului avangardist, florile fac totusi parte nu numai din partea decorativa a vietii noastre, dar si din bucataria noastra. Folosite ca si garnitura sau acompaniamnet pentru felurile principale pe baza de carne, peste sau legume, florile nu numai ca ofera o aroma si gust imbietor, atragand prin culoare si dand clasa preparatului, dar tot ele sunt pline de vitamine, minerale, proteine, grasimi, amidon, si aminoacizi ce sunt foarte benefice pentru organism.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))