Cozonac moldovenesc

Foto - Cozonac moldovenesc
Complexitate: mediu Timp de preparare: 180 minute
5.00 5 1 vot / pareri

Ingrediente:

2 kg faina 200 ml ulei 500g zahar 10 g drojdie 1 l lapte 8 oua 250g unt coaja de lamaie 30 g zahar vanilinat Umplutura: 100 g cacao 150 g nuca 50 g zahar

Mod de preparare:

Pentru aluat, vom folosi un vas mare, in care sa incapa laptele caldut, faina cernuta, ouale batute spuma cu telul si untul topit. Vom amesteca totul, apoi adaugam drojdia uscata, zaharul, coaja de lamaie si putin ulei. Compozitia obtinuta se framanta bine, pana cand aluatul devine fin. Se acopera vasul, cu un servet si se lasa la crescut cam o ora. Cand a crescut, se mai toarna 100 g de faina si 150 ml de ulei si se mai framanta pana ce se incorporeaza bine. Aluatul nou, se lasa in continuare la crescut, pentru inca 20 de minute, pana ce incepe sa-si dubleze volumul. Odata crescut, aluatul se imparte in patru parti egale si se intind pe rand, in foi de grosimea unui deget. Peste fiecare foaie se intinde umplutura de cacao si nuca si se ruleaza usor, formand din doua rulouri un cozonac impletit, astfel, obtinem doi cozonaci impletiti, pe care ii asezam in tavi tapetate cu unt si faina. Cozonacii vor mai sta la crescut inca 15 minute, apoi se dau la cuptorul incins si se rumenesc timp de 45 de minute. Cand sunt gata, se ung cu albus de ou si zahar, se scot din tava si se servesc calzi sau reci, langa un pahar de lapte.

Parerile utilizatorilor

Retete asemanatoare

  • Budinca de cozonac

    Budinca de cozonac

    Punem laptele la fiert, in care am dizolvat zaharul. Cand a fiert, se lasa la racit. Feliile de cozonac se taie in ... (mai mult)

    Citeste
  • Cozonac cu rahat

    Cozonac cu rahat

    Laptele se incalzeste, apoi se toarna intr-un bol. Galbenusurile de ou se bat bine cu zahar, dorjdia, un praf de sare si... (mai mult)

    Citeste
  • Cozonac de post

    Cozonac de post

    Pentru inceput, margarina se amesteca intr-un bol cu zaharul, cand zaharul s-a topit se toarna si sucul de portocale si ... (mai mult)

    Citeste
  • Cozonac cu cacao

    Cozonac cu cacao

    Mai intai punem laptele la fiert, iar drojdia o dizolvam cu doua linguri de zahar. Pregatim aluatul pentru cozonac, ... (mai mult)

    Citeste
  • Paine de casa pufoasa

    Paine de casa pufoasa

    Se pun faina si celelalte ingrediente intr-un vas mai mare, se toarna laptele caldut si untul topit si se framanta ... (mai mult)

    Citeste
  • Cozonac cu nuca

    Cozonac cu nuca

    Se topeste zaharul cu laptele cald fiert cu vanilie intr-un vas aseat la foc. Dupa ce zaharul s-a topit, se pun nucile ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))