Info Culinar

Despre ghimbir

Foto - Despre ghimbir
Publicat luni, 20 ianuarie 2014, 13:45
Despre ghimbir 5.00 5 1 vot / pareri

Ghimbirul este o radacina de origine orientala, cultivata in principal in China, dar si in India si este un aliment de baza in multe meniuri, iar utilizarea lui devine din ce in ce mai populara in intreaga lume. Este consumat atat ca si ingredient dar si ca adjuvant, cu multiple beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, ghimbirul a fost cunoscut pentru proprietatile sale medicinale, fiind antispastic, antiseptic, antiviral, expectorant si stimulent al sistemului circulator.

Ghimbirul se gaseste atat proaspat cat si uscat sau pulbere, iar cel mai des consumat este sub forma de ceai, in combinatie cu lamaie, portocala sau musetel. In medicina traditionala ofera remediul pentru o serie intrega de probleme de sanatate, astfel el regleaza echilibrul general al organismului ameliorand tulburarile digestive, respiratorii, ajutand la reducerea problemelor de astm, este eficient in raceli, consumat sub forma de ceai, imbunatateste circulatia sanguina, ajuta la piederea in greutate, accelerand metabolismul, dar are beneficii majore si in domeniul esteticii, fiind utilizat in diverse tratamente pentru imbunatatirea calitatatii pielii, a scalpului, ajutand la tratarea matretii si a caderii parului.

In acelasi timp consumul de ghimbir este recomandat pentru persoanele ce se plang de letargii, de stare generala proasta, de depresie sau de un ritm lent al activitatilor zilnice.

Referitor la gatit, acest condiment poate fi utilizat in multiple moduri. De la sosuri pentru salate de sezon, la fripturi si preparate din carne, ghimbirul este un ingredient ce nu poate lipsi, atunci cand se doreste o aroma asiatica, in meniul pregatit. Trebuie spus ca momentul in care este adaugat in manacaruri este important, daca se doreste o aroma subtila, fina de ghimbir, acesta se adauga la inceput, cand procesul de gatire este intens, dar daca aveti drept preferinte, gustul puternic de ghimbir, trebuie sa stiti ca momentul optim de a fi adaugat este la final. Ghimbirul este cel care emana aroma picanta, odata ce este adaugat in mancaruri sau diverse bauturi, precum ceaiuri sau sucuri naturale de fructe si legume, dar poate estompa mirosurile puternice specifice carnii de miel, peste sau scoici.

Pe piata, ghimbirul este comercializat in forme diferite, precum radacini intregi, adica forma proaspata, se considera ca soiul ce provine din Jamaica este cel mai calitativ, urmat de ghimbirul indian sau african, care sunt comercializate la preturi mai joase. Ghimbirul conservat este regasit in sirop foarte consistent de zahar, insa gustul lui este unul extrem de intens si iute, iar cel murat sub forma de rondele foarte subtiri este foarte des folosit in Japonia, cand se consuma impreuna cu sushi.

Pe langa toate acestea, nu trebuie uitat ca acest ingredient are si un efect afrodisiac, fiind clasat pe locul trei in topul alimentelor afrodisiace, dupa ciocolata si capsuni, existand foarte multe retete si produse pe baza de ghimbir, recomandate cuplurilor cu probleme de infertilitate.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

  • Totul despre condimente

    Totul despre condimente

    Necesare pentru a da gust, aroma la felurile de mancare, condimentele sunt ingredientele valoroase pentru preparate din ... (mai mult)

    Citeste
  • Totul despre bucatarie Gourmet

    Totul despre bucatarie Gourmet

    Gourmet este un ideal cultural asociat cu artele culinare ale produselor alimentare si chiar bauturi fine, sau haute ... (mai mult)

    Citeste
  • Totul despre fenicul

    Totul despre fenicul

    Feniculul este originar din coasta Mediteranei din sudul Europei. Acesta creste in locurile necultivate in apropierea ... (mai mult)

    Citeste
  • Despre anason

    Despre anason

    Opt petale, sau lenm de santal, anasonul, asa cum il cunoastem cei mai multi dintre noi reprezinta un condiment cu gust ... (mai mult)

    Citeste
  • Despre cartofii mov

    Despre cartofii mov

    Cartofii mov sunt un tip de cartofi populari in America de Sud, cu originile lor din Peru si Bolivia. Acesti cartofi au ... (mai mult)

    Citeste
  • Totul despre ciuperci

    Totul despre ciuperci

    Ce sunt ciupercile? Ciupercile sunt unice. Ele nu sunt nici animale nici plante. Unii oameni le considera plante din ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))