Baclava

Foto - Baclava
Complexitate: complex Timp de preparare: 120 minute
5.00 5 4 voturi / pareri

Ingrediente:

Aluatul: 1 kg faina un ou o lingurita rasa sare 350 g unt sau ulei apa calduta 1 kg foi de placinta din comert Umplutura: 500 g nuci macinate 750 g zahar 3 pahare apa 200 g stafide 1 pahar visine dulceata o lamaie 2 pachete zahar vanilat

Mod de preparare:

Se cerne faina pe planseta, se presara sarea, se pune unt sau margarina de marimea unui ou din cantitatea indicata si se incorporeaza in faina. Se adauga oul si incetul cu incetul apa calduta cat sa se obtina un aluat potrivit. Dupa ce se framanta bine de tot se acopera pe un servet si se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora, dupa care se formeaza un sul. Acesta se taie in zece bucati egale, care se rotunjesc, apoi se preseaza cu palma si se mai lasa sa isi piarda din elasticitate 15-20 minute. Fiecare bucata se unge bine cu unt topit sau ulei si se suprapun cate 5. Cele doua gramajoare de aluat rezultate se intind pe rand cate o foaie subtire de tot de strudel, cat suprafata mesei. Se stropeste uniform cu unt topit sau ulei si dupa ce se zvanta, se taie bucati de marimea tavii. Se asaza pe tava unsa cu unt 3-4 foi, apoi se presara nuci fara zahar, amestecate cu stafide sau visine din dulceata; din nou 2-3 foi stropite fiecare cu unt cald sau ulei si din nou nuci. Se continua pana cand se umple tava. Strudelul trebuie sa aiba inaltimea de aproximativ trei degete. Inainte de a se da la cuptor, aluatul se taie patrate. Se coace la foc potrivit 10-20 minute, apoi la foc moale inca 40-50 minute. Intre timp se prepara un sirop din apa cu zahar, se aromeaza cu coaja rasa si zeama de lamaie, vanilia si se fierbe pana cand se leaga. Prajitura fierbinte se stropeste cu siropul si se mai tine tava la cuptor circa 15 minute.

Parerile utilizatorilor

Retete asemanatoare

  • Baclava cu nuca

    Baclava cu nuca

    Foile de placinta se intind intr-o tava tapetata cu unt. Astfel prima foaie de placinta se va unge cu putin unt topit, ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))