Info Culinar

Guava

Foto - Guava
Publicat vineri, 25 aprilie 2014, 16:15
Guava 5.00 5 1 vot / pareri

Acest fruct tropical apartine familiei Myrtaceae, incluzand mai mult de 3.000 de specii de arbori si arbusti regasiti in toate cele cinci continente, facand parte din aceeasi specie, eucaliptul si cuisoarele. Guava creste in zonele tropicale din America, Asia si Oceania avand mai multe denumiri precum guar, arrayana sau luma. Tarile recunoscute ca si exportatoare de guava sunt Brazilia, Columbia, Peru, Ecuador, India, Africa de Sud, California, Statele Unite, Mexic, Filipine, Venezuela, Costa Rica, in Europa soiurile vandute fiind importate in principal din Africa de Sud si Brazilia.

Atractia majora a acestui fruct o reprezinta pulpa, sau miezul din interior, acesta variind in culori de alb, portocaliu sau rosu, in functie de soiul fructului. In orice varinata, gustul si aroma sale irezistibile fac din guava un fruct deosebit de apreciat.

Avand drept element component, principal, apa, guava are un aport scazut de carbohidrati, grasimi si proteine, dar abunda in vitamina C, avand o concentratie de 7 ori mai mare decat portocalele, dar si vitamina B, provitamina A, potasiu, fier sau magneziu. Astfel vitamina C este implicata in formarea de colagen, a oaselor si dintilor, ajuta la formarea celulelor rosii si la absorbtia fierului din alimente, de aceea este recomandat consumul de guava de copii, tineri, adulti, sportivi, femei gravide sau mamele care alapteaza, dar si persoanele in varsta. Vitaminele C si A, ca antioxidanți, ajuta la reducerea riscului de multe boli, inclusiv cele cardiovasculare, degenerative sau cancer, continutul de fibre solubile conferind si proprietati laxative. In plus, continutul redus de carbohidrati recomanda fructul persoanelor care sufera de diabet zaharat sau hipertensiune arteriala.

In stare proaspata guava poate fi gasita pe piata pe tot parcursul anului, de preferat este a fi alese fructele de culoare verde-galbui, adica cele care nu au ajuns inca la maturitate, putand fi pastrate la o temperatura de maxim 10 grade si consumate de indata ce fructul incepe sa devina putin moale. De asemenea se regaseste si sub forma de conserve, in sirop sau alaturi de diferite alte fructe.

Guava este consumat ca fruct proaspat, sau in piureuri, sucuri, inghetate, gemuri, marmelade si jeleuri, iar una dintre cele mai fericite combinatii in care poate fi consumata guava fiind cu branza fina sau iaurt. Indiferent de modul in care este consumat, guava reprezinta o delectare a simturilor, gustul sau atat de aromat si dulce facand-o cunoscuta si utilizata in gastronomiile din intraga lume.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))