Info Culinar

Sparanghelul

Foto - Sparanghelul
Publicat luni, 17 martie 2014, 17:00
Sparanghelul 5.00 5 1 vot / pareri

Sparanghelul este o planta de gradina perena, care face parte din familia liliaceelor. Desi exista peste 300 de soiuri de sparanghel doar 20 sunt cunoscute a fi comestibile. Sparanghelul, mugurii de sparanghel, sunt adesea considerate legume de lux, apreciate pentru aroma lor si textura suculenta.

Originar din partile mediteraneene, sparanghelul s-a naturalizat in multe parti ale lumii, existand astazi in toate hipermarketurile si pietele lumi, in soiuri diferite, precum cel alb, voilet sau verde.

Sparanghelul verde numit si sparanghel salbatic, este rezultatul procesului de fotosinteza, deoarece tija plantei iese din pamant si primeste lumina directa a soarelui. Tulpinile groase de culoare verde inchis lucios cu mugurii inchisi sunt de cea mai buna calitate.

Sparanghelul alb a fost considerat o delicatesa, mai ales de catre europeni si este de doua ori mai scump decat sparanghelul verde. Principalul motiv pentru care este mai scump este ca se regaseste intr-o cantitate redusa, iar costurile de productie sunt ridicate. Pentru a produce sparanghel alb, acesta trebuie sa fie cultivat in intuneric, astfel incat au aparut asa numitele sere negre, sere construite din acoperis negru, tocmai pentru a nu permite patrunderea luminii si compromiterea culturii de sparanghel.

Sparanghelul violet are o textura aproape transparenta, culoarea violet se datoreaza pigmentilor numiti antociani. Prin consumul sau, sparanghelul poate aduce multe beneficii sanatatii noastre, astfel trebuie spus ca acidul folic se regaseste din plin in compozitia nutrientilor si are drept efect mentinerea sanatatii inimii, dar este benefic si in prima decada a perioadei de sarcina, iar potasiul ofera un efect diuretic, ajutand la mentinerea sanatatii florei intestinale. Analizand continutul sau reiese ca sparanghelul nu contine deloc grasimi sau colesterol ci potasiu si sodiu, avand astfel efecte deosebite in diete, el ajutand la arderea grasimilor.

In bucatarie este preferat in tot felul de combinatii, de la salate simple, pana la preparate sofisticate in care sparanghelul da nota de gust si aroma. In concluzie, sparanghelul nu poate aduce decat beneficii sanatatii noastre, atunci cand este consumat, el nu numai ca repezinta un indicator al calatatii preparatului ce il contine, dar este un indicator al atentiei pe care o oferim sanatatii si starii de bine, pentru ca sparanghelul este intr-adevar un ingredient nobil.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Nu sunt articole asemanatoare!

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))