Info Culinar

Scoicile Saint Jacques

Foto - Scoicile Saint Jacques
Publicat luni, 5 mai 2014, 18:15
Scoicile Saint Jacques 5.00 5 1 vot / pareri

Scoica, numita in Franta Coquille Saint-Jacques traieste in apele Oceanului Atlantic si Marea Mediterana. Facand parte din specia Pecten Maximus, aceasta molusca bivalva traieste pe fundul nisipos al apei, la o adancime cuprinsa intre 25 si 75 de metri. Pecten Maximus a fost pescuita inca din antichitate, aceste scoici fiind foarte apreciate la banchetele romane, iar mai apoi, in Evul Mediu, isi castiga numele de Saint Jacques datorita obiceiului pe care il aveau pelerinii cruciati, din Galia, in drumul lor catre mormantul lui Saint James sau Jacques cum este numit in limba franceza, de a-si lega la palariile pe care le purtau, cate o cochilie de scoica. Astfel, li s-au atribuit numele de Coquille Saint Jacques.

Fiind pescuite in special in Scotia, Irlanda si Anglia, dar si in Franta in Normandia si Bretania, scoicile St Jacques se gasesc pe tot parcursul anului, desi cantitatile maxime de scoici se regasesc in perioada martie-noiembrie.

Saint Jacques sunt formate din doua cochilii ce contin in interior carnea alba, iar de cele mai multe ori, in jurul acestui muschi se gasesc icrele, de culoare rosiatica. Daca ne refeim la calitatile nutritive ale scoicilor trebuie evidentiat ca acestea sunt o sursa bogata de proteine, dar cu un aport scazut de grasimi. Ele contin cupru, ce asigura sinteza zilnica a proteinelor, avand efect benefic asupra formarii de celule rosii, dar si in formarea materiei cenusii a creierului, in concluzie, consumul lor facandu-ne mai inteligenti. Pe langa cupru, sunt prezente concentratii de omega-3, potasiu, sulf, sodiu, fosfor, magneziu, fier, zinc, dar si iod, iar calciul, vitaminele B, B12 si acidul folic sunt aliatele perfecte impotriva anemiei.

Saint Jacques sunt extrem de apreciate pentru gustul lor, fie fierte sau crude, tartar sau carpaccio, constituie un meniu exclusivist, regasit in marile si pretentioasele restaurante ale lumii, dar castiga aprecierea a tot mai multor persoane, facand din gatitul scoicilor, o adevarata pasiune.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Nu sunt articole asemanatoare!

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))