Info Culinar

Homarul albastru

Foto - Homarul albastru
Publicat miercuri, 6 martie 2013, 16:11
Homarul albastru 5.00 5 1 vot / pareri

Homarul este cunoscut in toata lumea si este considerat cel mai bun crustacee. In Franta, homari de calitate sunt in Bretania si Canal, cel mai renumit fiind 'homarul albastru'. Trebuie sa fie achizitionat in viata! Negustorul de peste va poate oferi homarul "épattés" (adica faptul ca are lipsa cel putin o clema) care este, de obicei, o afacere buna. In plus, bucatile mari (peste 2,5 kg) au un pret de vanzare mai mic. Daca va place carnea foarte ferma, castigati in aroma si cantitate. Trebuie, desigur, taiat cand este pe jumatate in viata. Daca nu suferiti de temeri, se pune o jumatate de ora in frigider inainte de a fi anesteziat. Localizati partea de sus a capului si incepeti sa taiati in forma de cruce, impingeti lama cutitului cu marginea ascutita. Apoi coborati cutitul pentru a taia partea de sus a capului, dupa care reveniti si taiati coada. Cu toate acestea, cel mai convenabil instrument de taiere este foarfeca. Se taie pur si simplu partea de sus a cojii si carnea cu un cutit, si se termina partea de jos tot cu foarfeca.

Un homar de calitate nu ar trebui sa lase prea multa apa in timpul acestei operatiuni: ar fi un semn ca si-a petrecut prea mult timp intr-un acvariu inainte de a fi vandut. Acest lucru este valabil pentru toate crustaceele, in special pentru crabi: intr-un acvariu, animalul nu este hranit, el pierde in greutate si apa ia locul carnii. Un semn infailibil va permite sa aflati daca acesta a stat sau nu foarte mult timp in acvariu. Daca antenele sunt indeajuns de lungi inseamna ca nu a stat prea mult timp in captivitate.

Homarii si crabii sunt rude indepartate, dar ele nu semnifica acelasi lucru. In schimb, homarul albastru poate fi o piesa ideala de admirat intr-un acvariu. Homarul albastru este extrem de rar! Acesta apare la aproximativ 1 din 30 milioane de homari capturati. Daca obtineti unul, il puteti manca, dar e atat de rar incat multi oameni prefera sa-l pastreze pentru a-l admira in acvariu.

Aceasta homar, si are denumirea stiintifica de Procambarus alleni. Acesta poate creste pana la 8 centimetri. Ca majoritatea crabilor, homarii sunt similari prin faptul ca au doua gheare Pincher, impreuna cu cochilii tari. Unii pot fi gasiti pe coastele Floridei, in timp ce altii pot fi gasiti pe coastele de Australia si Noua Zeelanda.

Acest homar albastru este un mare plus la orice acvariu. Doar asigurati-va ca in acvariu nu sunt pesti agresivi care il pot ataca. Poate fi servit impreuna cu diverse garnituri, dar avand in vedere ca este foarte rar, persoanele care il poseda prefera sa il admire, nu sa-l serveasca!

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

  • Afine

    Afine

    Cu arome care variaza de la usor dulce in cazul celor cultivate; si picante sau acrisoare in cazul celor salbatice, ... (mai mult)

    Citeste

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))