Info Culinar

Andive

Foto - Andive
Publicat marti, 17 iunie 2014, 13:40
Andive 5.00 5 1 vot / pareri

Andiva sau Escarola este o planta cu frunze perene, erbacee, care face parte din familia Asteraceae. Originare din zona mediteraneana, andivele au fost cunoscute inca din antichitate de romani, greci si egipteni.

Exista doua soiuri populare - cicoare (cu frunze inguste) si Escarola (cu frunze largi). Cea cu frunza ingusta este mentionata ca de cicoare si are frunze verzi, buclate si inguste, in timp ce andiva cu frunze largi este de culoare verde deschis si mai putin amara. O suta de grame de frunze de andive ofera 17 de calorii, ceea ce o face leguma cu putine calorii, oferind 8 % din doza zilnica necesara de fibre.

Andiva este recunoscuta cu beneficii asupra niveluri mai scazut de glucoza la pacientii diabetici, precum si nivelul de colesterol in sange, ajuta la ameliorarea constipatiei, in consecinta si la pierderea in greutate. Fiind bogata in vitamina A si beta-caroten, cu proprietati antioxidante, mentine textura pielii si tesuturilor mucoasei, ajuta la imbunatatirea vederei, dar previne si scaderea drastica a masei musculare, in cazul persoanelor in varsta. Aceste legume cu frunze verzi sunt, de asemenea, o sursa buna de minerale, cum ar fi mangan, cupru, potasiu si fier. Se spune ca gustul lor amar datorat de continutul de insulina, stimuleaza apetitul si are efect laxatix si depurativ usor.

Un amestec de andive, telina si suc de patrunjel este un tonic bun pentru sange ajutand la ameliorarea anemiei. Din cauza gustului lor amar, andivele sunt folosite cel mai des in salate, in diferite combinatii de legume, dat si in sufleuri de legume, sau ca atare, ca si garnitura la diverse feluri principale.

Parerile utilizatorilor

Articole asemanatoare

Nu sunt articole asemanatoare!

Oops! Momentan smecheria nu functioneaza :))