Articole
Ce este glutenul?
Glutenul este un amestec de proteine, combinate cu amidon. Se gaseste in cele mai multe cereale precum grau, secara sau orz. Prin urmare, toate produsele alimentare fabricate din faina precum paste, biscuiti sau paine, ori produse de patiserie contin gluten. Aceasta este o proteina unica prin structura sa elastica, care da consistenta fainii rezultate din aceste cereale, de aceea de-a lungul secolelor, aceste cereale au fost folosite intens in productia de paine sau produse de patiserie.
Totusi aceasta proteina a determinat o adevarata revolutie in ceea ce priveste piata producatoate de fainoase, tocmai prin aparitia unor reactii negative pe care unii dintre noi le resimt atunci cand consuma astfel de produse ce contin gluten, aparand in acest sens notiunea de alergie la gluten sau intoleranta la gluten, doua manifestari diferite.
Intoleranta la gluten implica faptul ca exista o reactie a organismului impotriva glutenului, ca urmare a detectarii prin intermediul anticorpilor a proteinei numite sub-gliadina. Ca si simptome s-au acuzat dureri de stomac, balonare, stari de greata si stare generala proasta.
Boala celiaca reprezinta o boala autoimuna ce afecteaza intestinul subtire si interfereaza cu absorbtia nutrientilor din alimente. Ea este declansata de expunerea la gluten, atunci cand exista deja o susceptibilitate genetica. Totusi intoleranta la gluten este un factor care contribuie la declansarea bolii celiace, dar nu este o boala in sine. Simptomele acestei boli pot varia foarte mult: diaree cronica, infertilitate, scadere în greutate, varsaturi, oboseala, dureri articulare. Se spune ca boala celiaca afecteaza in prezent 1 la 141 persoane, aproximativ 1% din populatia globala. Cauzele aparitiei acestor afectiuni sunt tratate in multiple articole si studii dedicate acestui subiect, insa o cauza majora ar fi predispozitia genetica fata de aceasta boala.
Astfel au aparut produsele gluten-free, ce au declansat o adevarata industrie ce se pare ca devine tot mai infloritoare. Oamenii ingrijorati si tot mai atenti la stilui de viata si alimentar aleg sa consume produse fara gluten, tocmai pentru evitarea unei astfel de reactii negative a organismului. Rafturile magazinelor sunt generoase in produse adresate celor cu intoleranta la gluten, restaurantele au adoptat deja regim special, in care se gatesc numai produse fara gluten, la fel si marile lanturi de cofetarii si patiserii, au grija sa prepare produse gluten-free.
Dincolo de toate aceste aspecte, glutenul a existat din totdeuna in componenta cerealelor si a facut parte din dieta zilnica a oamenilor de atatea secole, iar cei norocosi, ce nu prezinta o astfel de reactie la aceasta proteina, trebuie sa mentina o varietate de surse nutritive. Daca sunteti in cautarea pentru idei de retete, exista literalmente mii de resurse de gatit fara gluten pe web. Gatitul fara gluten nu trebuie sa fie complicat. Carne, peste, salate si legume coapte sunt toate in mod natural fara gluten si o parte comuna a dietei majoritatii oamenilor. Doar aveti grija la glutenul ascuns in produse, cum ar fi sosuri si amestecuri de condimente, asa ca trebuie sa dati o atentie sporita ingredientelor inscrise pe ambalajele produselor.